Giftiga bilar

Tekniken på bilfronten går framåt. Nu blir det vanligare och vanligare att man startar bilen med en knapp på instrumentbrädan. Det kan knappast bli smidigare och enklare. Men det är inte utan risker. Enligt New York Times har 28 personer i USA dött sedan 2006 och desto fler fått hjärnskador. Det beror på koldioxidförgiftning efter att de har glömt att stänga av motorerna i sina bilar. Det är lätt att glömma att stänga av bilen eftersom motorerna i de nya maskinerna är så tysta. När bilen står i garaget och puttrar en hel natt fylls garaget (och ibland även huset om det ligger i anslutning) med den farliga gasen kolmonoxid.

För att råda bot på saken vill organisationen SAE att biltillverkarna ska införa teknik i bilarna som varnar för när motorn fortfarande är på. SAE arbetar med att förbättra fordonsteknik. En annan tänkbar lösning är att motorerna stängs av automatiskt efter en viss tid. Flera märken använder redan den metoden.

Själv känner jag att om man måste dö på något vis så är detta helt klart en värdig död. Om något ska ha ihjäl mig så vill jag gärna att det är min kära bil.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *