Efterfrågan på elbilar ökar

Enligt IEA (internationella energirådet) så kommer försäljningen av elbilar att öka med 24% per år i tolv års tid. Det innebär 127 miljoner elbilar i världen år 2030. En anledning till ökningen på efterfrågan är politiska styrmedel där man gärna vill bli mer miljövänliga. Man vill belöna miljöbilar och straffa bilar med höga utsläpp.

Kina är det land som leder utvecklingen av elbilar. Det beror på att Kina har stora problem med smog i sin städer. 2,2 procent av de bilar som såldes i Kina 2017 var elbilar. År 2030 beräknas den siffran vara 25 procent.

Norge är det land med störst andel sålda elbilar. 39% av bilförsäljningen var elbilar 2017. Därefter kommer Island med 11,7% och Sverige med 6,3%

Men efterfrågan på elbilar har sina nackdelar. I elbilar används kobolt och litium i batteriet. 60% av dessa metaller utvinns i Kongo-Kinshasa. Där förekommer barnarbete där barnen utsätts för mycket omänsklig behandling och lever under svåra förhållanden.

Med fler elbilar kommer oljeförbrukningen att minska med 2,57 miljoner fat om dagen (1 fat = 200 liter). Att vi gör oss mindre beroende av olja är klokt. Men det finns ett mänskligt pris att betala när det gäller elbilar. Vi behöver helt klart diskutera detta mer.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *