Reservdelar till bil – expertområde eller e-handel?

Man kan föra långa diskussioner angående vilka typer av produkter som passar att sälja online och vilka som gör sig bäst att handla på marknaden utanför internet. En diskussion är om marknaden för att köpa reservdelar till bil bör finnas online eller om det är mer av en så kallad offline marknad. Den senaste tiden har dock diskussionen kring vilka produkter som kan säljas online fått ett nytt perspektiv att ta hänsyn till. En produkt som många ansåg vara en offline vara var mat. Men de senaste åren har även matmarknaden flyttat sig och börjats säljas på nätet. Det får tanken att gå till om det finns några produkter som inte går att sälja online. Reservdelar till bilen och marknaden därikring handlar inte på samma sätt om produkterna går att sälja på nätet eller inte. Man har inga problem med hållbarhet osv. som med t.ex. mat. Diskussion borde istället vara om reservdelarna bör säljas online. Bilmarknaden är en annorlunda marknad eftersom det finns en viss säkerhetsaspekt kring den. Klädmarknaden exempelvis har inga egentliga säkerhetsskillnader vare sig om de sälja online eller i butik. När det gäller bilar kan fel använda delar innebära en förhöjd säkerhetsrisk. Därmed kanske man inte borde diskutera om man ska kunna köpa reservdelar online eller inte, utan snarare om man ska kunna köpa de öppet överhuvudtaget. Kanske är det så att med den säkerhetsaspekt som det för med sig gäller det att man han en viss expertis innan köpet. Detta betyder att bildelar kanske enbart skulle säljas till de som kan området, dvs mekaniker. Om man skulle begränsa marknaden så hade man kunnat ha koll på att alla delar används till rätt saker på rätt sätt. Det finns en viss fördel i det eftersom man hade kunnat minska olyckor som beror på felaktiga delar. Å andra sidan kan man argumentera för att det aldrig är bra att begränsa en marknad, och att reservdelsmarknaden inte ska vara annorlunda. Antagligen är det så, men det tåls att funderas på.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *