Är det värt att bygga nytt hus?

Idag snackar många om att man ska bygga nytt hus för att det inte blir så mycket dyrare än att köpa ett begagnat som redan finns på marknaden. Visst kan jag också tycka att det känns lockande att bygga nytt hus, i och med att man kan bestämma allt kring hur man vill. Vad kan egentligen bli bättre än att få bestämma precis hur man vill ha det och på så sätt inte behöva gå och störa sig på de små detaljerna som ”man själv skulle gjort annorlunda”. Ur en sådan synvinkel finns det enormt mycket fördelar med att bygga nytt hus, men är det bara en dans på rosor?

 

Om man ser först och främst till den fulla friheten i alla de val man kan göra vid ett husbygge, skönt tycker vissa, mycket tycker andra. För det är ju så att det alltid finns en baksida på varje mynt. Alla de val som kan ge en känsla av frihet för vissa, kan också ge en känsla av förvirring till andra. Det är mycket att tänka på och det är alltid nya val att göra och nya saker man måste tänka på. Detta slipper man om man väljer att köpa ett begagnat hus eftersom grunden redan är lagd. Med detta är det inte sagt att man inte kan göra ändringar på ditt hus, det går alltid att renovera det man inte är nöjd med, vilket kanske är lite mer greppbart för vissa.

 

Bortsett från det så är det ju faktiskt så att priset kommer skilja lite, även om det inte är mycket så kommer det förmodligen i de flesta fall bli snäppet dyrare att bygga nytt. Dessutom har man en annan typ av grundkostnad för att bygga nytt hus. Det kostar en viss peng, oberoende på vart huset ligger. Därför kan det på vissa platsen skilja ännu mer mellan att köpa begagnat och bygga nytt hus. Ett av de vanligaste argumenten för att bygga nytt är att man får tillbaka mer när man kommer till läget där man ska sälja det. Men i vissa fall avgör läget mer och det kan landa i att man inte alls får tillbaka sin investering vid en försäljning.

 

Att skaffa boende är otroligt enskilt och man kan argumentera hur länge som helst huruvida det är mer värt att bygga eller köpa begagnat, i slutändan är det ändå upp till vad som känns bäst för varje enskild individ.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *